Val de canicula peste Romania. Urmeaza zile de foc, cu temperaturi ridicate si instabilitate atmosferica

Vezi cum e vremea în localitatea ta

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

În această săptămână, ne așteaptă un val de caniculă PUTERNICĂ! Sud-estul țării va fi cel mai afectat, iar disconfortul termic va fi accentuat de umiditatea ridicată și nopțile tropicale.

Meteorologii avertizează că temperatura va crește încă din acest weekend, dar lucrurile se vor înrăutăți spre sfârșitul săptămânii viitoare. Unele modele de prognoză prezic temperaturi incredibile, de până la 36 – 38 de grade Celsius! Totuși, există și scenarii mai moderate, dar tot periculoase.

Nu numai căldura ne va pune în dificultate, ci și instabilitatea atmosferică. Furtuni violente și căderi de grindină se vor abate asupra noastră. Cele mai mari șanse de furtuni sunt în nordul și centrul țării, în zonele de munte, dar și în vest și nord-est. De asemenea, estul țării se va confrunta cu temperaturi mai ridicate decât restul regiunilor, în timp ce celelalte zone vor fi mai apropiate de normele climatologice. Sud-estul, în special Muntenia, va fi lovit cel mai tare de valul de căldură devastator.

Sâmbătă, 1 iulie, vremea se va încălzi în majoritatea zonelor de câmpie și de podiș. Cerul va fi în general variabil, predominant senin în timpul zilei în estul și sud-estul țării, dar vor apărea înnorări temporare și ploi scurte în zone restrânse – mai ales după-amiaza în zona montană. Spre seară, instabilitatea atmosferică se va intensifica în Banat, Oltenia și în zone mai restrânse din Crișana, vestul Munteniei și sud-vestul Transilvaniei, unde vor fi înnorări, averse și descărcări electrice. Ploile vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor ajunge între 20 și 25 de litri pe metru pătrat, iar izolat pot depăși 30 de litri pe metru pătrat. Există posibilitatea de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări pe perioade scurte în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor situa între 26 și 34 grade Celsius, iar temperaturile minime vor varia între 9 grade Celsius în estul Transilvaniei și 20-22 grade Celsius pe litoral.

În București, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în timpul zilei, sub un cer predominant senin, vremea va deveni călduroasă, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 33 de grade Celsius. În timpul nopții, vor apărea înnorări, iar spre sfârșitul intervalului sunt posibile ploi ușoare și de scurtă durată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă se va situa între 16 și 18 grade Celsius.

Duminică vor apărea vijeliile. Duminică, 2 iulie, vremea va fi în general instabilă. În special în timpul zilei, în cea mai mare parte a țării, vor exista perioade cu înnorări temporare accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi izolate vijelii și căderi de grindină. Pe anumite zone restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – mai ales în nord-vest, centrul și zonele de munte, vor cădea cantități de apă de peste 20-25 de litri pe metru pătrat. Temperaturile maxime vor scădea față de ziua precedentă, cu excepția regiunilor estice și sud-estice, unde încă se vor înregistra temperaturi ridicate. În general, temperaturile maxime se vor situa între 25 și 34 grade Celsius.