Val de caniculă peste toată România. Joi și vineri, cele mai călduroase zile

Vezi cum e vremea în localitatea ta

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Joi şi vineri vor fi cele mai călduroase din această săptămână, cu temperaturi ce vor ajunge și la 40 de grade, la umbră, a afirmat, marţi, directorul ANM, Elena Mateescu.

„Într-adevăr, este posibil ca joi şi vineri să consemnăm cele mai călduroase zile din această săptămână, pentru că, începând mai ales de joi, valul de căldură se va extinde în toată ţara, se va intensifica în partea de sud şi vest a teritoriului, acolo unde valorile de temperatură se vor apropia de 38 de grade. Vineri vorbim de arii extinse, în care, mai ales în partea de sud, sud-vest a ţării, temperaturile se pot apropia de 39-40 de grade la umbră, în vest 37-38 grade. Practic, toate zonele extra-carpatice vor fi caracterizate de o vreme caniculară, pentru că maximele de vineri vor depăşi 35-36 grade la umbră. Sâmbătă, în special în jumătatea de sud-est a ţării, vom mai consemna valori de 35 până la 37 de grade, în timp ce în vest, în regiunile intra-carpatice, într-adevăr, vom vorbi de o scădere semnificativă, la cel mult 25-27 de grade. Dacă astăzi instabilitatea va fi în diminuare semnificativă faţă de ziua de ieri, mâine, în special în partea de vest, nord-vest, apoi în centru, est şi local în sud, vom vorbi din nou de fenomene de instabilitate atmosferică care vor fi caracterizate prin dezvoltări noroase convective, averse torenţiale însoţite de vijelii şi cantităţi de apă care pot depăşi în perioade scurte de timp 20 – 30 litri/mp”, a spus Mateescu, la Digi 24.

Aceasta a adăugat că luna iulie din acest an se clasează pe locul al treilea în topul celor mai calde perioade, în România, faţă de intervalul 1981 – 2010.

„Cele trei săptămâni în care am avut cele mai ridicate valori de temperaturi măsurate la umbră, inclusiv vorbim de temperaturi resimţite de 45-46 de grade, dar reprezintă cea mai călduroasă perioadă, aşa cum este şi comunicatul Organizaţiei Meteorologice Mondiale emis luni, prin care se confirmă, conform datelor Copernicus, că intervalul 1 – 26 iulie o să fie cel mai cald în istoria măsurătorilor la nivel mondial. Şi noi avem perioada 1 – 26 iulie, când înregistrăm valori cu o abatere termică de 2,4 grade, faţă de perioada 1981 – 2010, ceea ce înseamnă pe locul trei ca fiind cea mai caldă lună iulie. După 2012-2007 şi în ţara noastră, faţă de perioada climatologică 1961-1990, şi întreaga lună iulie, se înregistrează o abatere termică de 2,6 grade plasând tot pe locul trei ca fiind cea mai caldă lună iulie”, a subliniat Elena Mateescu.